Info anvelope

Anvelopele constituie singura legatura dintre autovehicul si carosabil!
In orice conditii de rulare, siguranta depinde de suprafata de contact
a anvelopei cu , carosabilul, suprafata ce este destul de mica.
De exemplu, pentru un autoturism, suprafata de contact cu solul a
unei anvelope este aproximativ de marimea unei palme!
Este deci foarte importanta mentinerea permanenta a
anvelopelor in stare buna si inlocuirea lor la momentul oportun .
Montarea anvelopelor de iarna pe un autovehicul nu trebuie amanata pana la prima zapada. Schimbarea anvelopelor in concordanta cu anotimpul este recomandata, mai ales atunci cand temperaturile scad sub 7 grade Celsius.
Anvelopele de iarna, identificate prin simbolul “Fulg de nea” de pe flanc, sunt realizate din compusi din cauciuc adaptati pentru temperaturi scazute, oferind aderenta optima si manevrare sigura chiar si pe carosabil fara zapada.

Informatii privind marcajele si simbolurile de pe flancul unei anvelope:
ex.: GoodYear HydraGrip 195/65R15 91H

GoodYear = Producatorul anvelopei
HydraGrip = Numele comercial al amprentei (designului suprafetei de rulare).
195 = latimea anvelopei in mm (=195 mm)
65 = inaltimea profilului/flancului in procente fata de latime (= 65% din 195 mm) = 126,75 mm
R = structura radiala a firelor din pliuri
15 = diametrul jantei in inch (1 inch = 2,54 cm)
91 = indice de sarcina. Acesta reprezinta sarcina maxima in kg pe care o anvelopa o poate transporta la viteza maxima indicata de simbolul de viteza.
H = simbolul de viteza. Acesta reprezinta viteza maxima la care o anvelopa poate transporta sarcina mentionata de indicele de sarcina.
Simbol “C” = (de la cuvantul Cargo) inserat in datele anvelopei ex. 225/75R16 C reprezinta faptul ca anvelopa este destinata autovehiculelor de tip Cargo (Camionete, Microbuse, Utilitare, etc).

Simbol FULG DE ZAPADA = Simbol de fabricatie oficial pentru identificarea anvelopelor fabricate pentru utilizarea pe zapada .

TUBELESS = Anvelopa care se foloseste fara camera. Simbol folosit: TL

TUBETYPE = Anvelopa care se foloseste numai cu camera. Simbol folosit: TT
Run Flat / Run on Flat / Run Flat Tyre = anvelopa proiectata pentru a rezista dezumflarii atunci cand e strapunsa si pentru a permite vehiculului sa poata fi condus in continuare la viteze reduse (până la 90 km/h) si pe distante limitate (până la 160 km sau chiar 320 km), in functie de tipul de pneu. Simboluri folosite: ROF, RFT.
M+S = Marcaj pentru Noroi si Zapada (Mud + Snow)  pentru anvelopele de iarna si anvelope 4×4.

Codul DOT (ex. DVLU 2105) – ofera informatii detaliate despre locul unde a fost fabricata anvelopa. Ultimul numar al acestui cod, in exemplul 2105, precizeaza data de fabricatie a anvelopei. Prima parte – 21, arata ca anvelopa a fost fabricata in a 21-a saptamana a anului specificat de a doua parte a codului – 05, adica 2005 (in cazul anvelopelor fabricate inainte de 2000, subcodul are trei cifre, primele doua dand saptamana de fabricatie, iar cea de-a treia anul din decada). Este importanta cunoasterea acestei date, deoarece, ca o regula generala, o anvelopa nu trebuie folosita dupa 6 ani de la fabricatie, aceasta degradandu-se in timp, indiferent daca este rulata sau noua.